Is het eindelijk zo ver dat jij je rijbewijs gehaald hebt of heb je dit al een poosje maar is het er nooit van gekomen om een leuke nieuwe auto aan te schaffen? Dan is wellicht de tijd nu bereikt om wel voor een leuke auto te gaan kijken. Voordat je gaat kijken naar een nieuwe auto is het wel zo handig om eerst belangrijke punten na te gaan. Alleen het uiterlijk van de auto zegt nog niet zoveel. Je moet ook zeker denken aan je persoonlijke eisen, ruimte en behoefte voor een auto. En natuurlijk nagaan wat je voor extra kosten kwijt bent als je een auto aanschaft. Daarom hebben we wat punten voor jou op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden.

Een auto die past bij je situatie

Allereerst moet je natuurlijk nagaan wat voor soort auto het beste bij je levensstijl past. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld moet nadenken over de grootte van de auto. Heb je een auto nodig voor alleen jezelf of voor het hele gezin? Moeten er spullen in vervoerd worden of heb je huisdieren die je regelmatig wilt meenemen in de auto? Dit zijn allemaal punten waar je wel echt even over moet nadenken. Er is niets vervelender dan een nieuwe auto kopen waar je later spijt van krijgt, omdat het één en ander niet past en ruimte te kort is.

Nadat je dit bepaald hebt kun je eens gaan nadenken over de bekleding en interieur van de auto. Het kan zijn dat bijvoorbeeld leren bekleding een betere keuze is wat schoonmaak betreft als je kinderen hebt. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om voor stoffen bekleding te gaan, mocht dit je voorkeur hebben. 

Nieuw of tweedehands

Dan kun je nog budget gebonden gaan kijken. Als je een mooi zakcentje gespaard hebt, kun je natuurlijk altijd een nieuwe auto kopen. Maar mocht je een tweedehands auto ook prima vinden dan is het best aan te raden om hier eventueel voor te gaan. De meeste tweedehands auto’s zijn namelijk vaak nog in prima takt en soms nog maar een paar jaar oud. Door je goed te laten informeren en de auto goed te checken kun je prima voor deze optie kiezen. Kijk dan ook altijd even goed of de prijs van de nieuwe variant van deze auto niet hetzelfde is als die van de tweedehands variant. Het is namelijk normaal dat een tweedehands auto altijd goedkoper is dan de nieuwe variant.

Om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt voor je nieuwe auto is het altijd even slim om een proefrit te maken, zodat je weet dat alles werkt naar behoren. Zo kun je namelijk achterhalen of de auto wel lekker rijdt zoals je in gedachten had, of de auto werkt naar behoren en of de stoelen genoeg comfort geven zoals gewenst. Als je niet veel kennis hebt van auto’s, vraag dan een ervaren vriend of familielid om je te helpen bij het beoordelen van de auto.

Belangrijke kosten

Als je een nieuwe auto wilt kopen, zijn er verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om rekening te houden met de aanschafkosten, verzekeringen, onderhoudskosten waaronder de APK-keuring en wegenbelasting. Vooral een autoverzekering kan erg verschillen per verzekeringsmaatschappij. Auto verzekering afsluiten? Vergelijk dan de verschillende verzekeringen via het internet om de juiste keuze te maken.