De oude stad van Leiden biedt voor iedereen een goede mix van activiteiten en bezienswaardigheden. Wij geven je hier onze top 3 van leukste activiteiten om te doen bij jouw bezoek aan Leiden.

Unieke plantsoorten in de Hortus Botanicus

De Hortus Botanicus, onderdeel van de Leidse Botanische Tuin van de Universiteit Leiden, werd in 1590 aangelegd, en behoort daarmee tot de oudste botanische tuinen ter wereld. Er zijn hier duizenden botanische plantensoorten en tientallen vogelsoorten te vinden, waarvan vele uit verre streken van de wereld. Een hoogtepunt van deze populaire historische tuin is de Clusiustuin, een reconstructie van de eerste systematisch aangelegde botanische tuin achter het universiteitspand. Ook een bezichtiging waard zijn de Wintertuin met zijn vleesetende planten, de grote sierlijke Orangerie, het Rosarium en de Japanse tuin. Engelstalige rondleidingen zijn beschikbaar met als van tevoren even een seintje geeft.

Het Windmolenmuseum

Het Leidse Windmolenmuseum (Molen de Valk) is gehuisvest in een spectaculaire stenen bloemmolen met zeven etages. Letterlijk vertaald als “de Valk”, staat dit prachtige voorbeeld van de Nederlandse molen op een hooggelegen terrein dat oorspronkelijk deel uitmaakte van de stadsversterkingen. Na de renovatie werd Molen de Valk, samen met het huis van de laatste molenaar, als museum voor het publiek geopend. Blikvangers van een bezoek aan deze nog werkende molen zijn onder andere exposities en tentoonstellingen met betrekking tot de historie van het gebouw, het verhaal van het maalderijwerk, en de talloze werktuigen en artefacten. Ook hier zijn Engelse rondleidingen mogelijk als je dit van tevoren even aangeeft.

Sloep huren voor rondvaart door de grachten

Je kunt ook een sloep huren in Leiden om je rond te laten varen door de idyllische grachten van de stad. Sloep huren Leiden doe je eenvoudig bij Sloepdelen of één van de andere aanbieders in de stad. Het leuke van Sloepdelen is dat je zelf mag varen en dat de sloep 100% elektrisch is voor het ultieme vaargemak. Verder biedt een sloep als voordeel dat je geen einden hoeft te lopen toch veel ziet. Zo kun je bijvoorbeeld langs de eerstgenoemde Hortus Botanicus varen om deze vanaf het water te bekijken.