We weten allemaal hoe gevaarlijk brand is, maar weet je wat je moet doen bij een brand? Zijn jij en je familie uitgerust om hiermee om te gaan? Als je hierover niet zeker bent, of als meer informatie wilt, lees dan dit artikel met brandveiligheidstips. We hebben een aantal geweldige tips voor brandpreventie, advies en brandveiligheidsregels die ook relevant zijn voor kinderen, volwassenen en werkplekken!

Wat is brandveiligheid precies?

Brandveiligheid is volgens Wikipedia een reeks processen die helpen om brand en de gevolgen ervan te verminderen. Dit kan gaan van het gebruik van brandbeveiligingssystemen tot het zorgen dat je eigendommen zijn uitgerust met een breed scala aan brandblussers.

1. Wees op de hoogte

Het is belangrijk dat je al je nood- en brandpreventienummers kent. We raden je aan deze nummers op een duidelijke plek te noteren zodat jij of je familie ze bij de hand heeft wanneer dit nodig is:

Bij gevaar

Brand – 112

Ambulance – 112

Vreemde lucht – 112

Instortingsgevaar – 112

Politie (acuut gevaar) – 112

Geen direct gevaar

Politie (geen acuut gevaar) – 0900-8844

Wateroverlast – Bel een gespecialiseerd bedrijf

Stormschade – Bel de gemeente

2. Wees voorbereid

Plan voor elke noodsituatie. Neem regelmatig je brandveiligheidsplan door met elk lid van je huis en zorg ervoor dat iedereen de vluchtwegen kent. Oefen dit plan minstens twee keer per jaar, zodat iedereen weet wat te doen. Het is noodzakelijk dat je familie de weg naar buiten weet.

3. Wees zeker

Test elke maand de rookmelders in je woning. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat elk lid van je huishouden zich bewust is van het geluid dat het maakt, vooral je kinderen. Als het brandalarm niet werkt wanneer je het test, vervang dan de batterijen. Zorg ervoor dat de rookmelders op elk niveau van het huis geïnstalleerd zijn. We raden je aan om ze ook buiten en binnen in de slaapkamers te installeren.

4. Wees proactief

Schakel elektrische apparaten uit als ze niet gebruikt worden, vooral ‘s nachts. Dit is een belangrijke tip om te weten en zal helpen om kortsluiting in je woning te voorkomen. 

5. Wees slim

Gebruik geen lift als er brand is in je woning. Gebruik de trap als je met je gezin naar buiten gaat, want dit is de veiligste optie om een gebouw te verlaten.

6. Wees goed uitgerust

Gebruik alleen de beste brandapparatuur en zorg ervoor dat deze up-to-date is. Gebruik of koop geen brandweeruitrusting die niet is gecertificeerd door een erkend brandbeveiligingsbedrijf.

7. Wees voorzichtig

Kaarsen zien er mooi uit en bieden mooie geuren aan huizen, maar ze vormen een groot risico voor brand en veiligheid. Als je de risico’s op brand in je huis wilt beperken, wees dan voorzichtig met het gebruik van kaarsen en laat ze nooit onbeheerd achter.

8. Wees erbij

Wanneer je eten kookt, moet je altijd in de keuken blijven. Ook wanneer je frituurt of grilt. Zelfs als het voor een korte periode is, verlaat je de keuken niet, tenzij je een andere volwassene in de buurt hebt om naar het eten te kijken.

9. Wees geïnformeerd

In sommige gevallen is het noodzakelijk om een brandwacht in te schakelen. Dit kan zijn bij bijvoorbeeld evenementen, onderhoud of wanneer je een groot aantal mensen over de vloer hebt. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de verplichtingen vanuit de gemeente en de politie en laat je voldoende informeren door een specialist.