Als land gelegen aan de Noordzee en een kustlijn van enkele honderden kilometers, is Nederland uitermate geschikt voor zeevissen. Er zijn dan ook veel organisaties waar je terecht kunt om een dagje zeevissen te boeken voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje of vriendenweekend. De Noordzee zit vol met een grote verscheidenheid aan vissen: van zeebaars tot schol. Zelfs voor mensen die weinig affiniteit hebben met vissen, is een dagje zeevissen op de Noordzee een hele ervaring. Het staren naar de horizon, de voorbijvarende schepen en de rust midden op zee, zorgt voor totale ontspanning. Maar wat houdt een dagje zeevissen precies in en waar moet je rekening mee houden?

Benodigdheden

Wanneer je plant om een dagje te gaan zeevissen, is het belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. Zo is het zaak om een in ieder geval een degelijke vissersboot, visgerei en aas te huren. Een eenvoudige werphengel, zoals de meeste deze kennen, volstaat niet voor een dagje zeevissen. Je hebt hier een stevigere en grotere werphengel voor nodig, voorzien van een grote molen en sterke lijn. Daarnaast is het zaak om jezelf van aas te voorzien. Er zijn verschillende geschikte soorten aas, zoals zeepieren en zagers. Heb je liever dat alles voor je geregeld wordt? Er zijn veel organisaties die dagjes zeevissen aanbieden. Zij voorzien je van tips, visgerei, de vissersboot en aas zodat jij volledig kunt ontspannen.

Vissoorten

De Noordzee beschikt over een grote hoeveelheid aan vissoorten, waarvan een groot deel wordt gevangen vanuit commercieel oogpunt. Afhankelijke van de periode, bevinden er zich ongeveer 220 vissoorten in de Noordzee. Sommige vissen bevinden zich in de onderlaag van de Noordzee, terwijl andere soorten zich boven in de Noordzee bevinden.

Makreelvissen

Makreel is een vissoort die met name tussen mei en oktober in grote getalen te vinden is in de Noordzee. Deze vissoort valt onder de rondvissen en leeft in grote scholen vlakbij het wateroppervlak. Makreelvissen is zeer geschikt voor uitjes met familie of vrienden omdat de kans op vangst zeer groot is. Vandaar dat makreelvissen ook het populairst is onder de minder ervaren vissers.

Wrakvissen

Ben je op zoek naar iets meer spanning en een andere manier van vissen? Dan is wrakvissen misschien wel een leuke optie. Zoals de naam suggereert, ga je met vrienden of familie vissen op een locatie waar een wrak op de bodem ligt. Zo’n wrak fungeert als schuilplaats voor vele vissoorten die je op andere plekken minder snel zult vangen.

Zeebaarsvissen

Ben je een meer ervaren vissers? Ga dan eens zeebaarsvissen op de Noordzee. Het vissen op zeebaars vergt meer ervaring dan bijvoorbeeld makreelvissen omdat er bepaalde technieken nodig zijn. De kans op het vangen van een zeebaars is kleiner dan de kans op het vangen van een makreel, hetgeen het juist uitdagend en nog euforischer maakt wanneer je er eentje binnen hengelt.