Hoewel de speelgoedwinkels er vol van liggen is de populariteit van bordspellen door de jaren heen wat afgenomen. Dit komt mede door ontwikkelingen van video games en andere zaken als Netflix. Dat betekent echter niet dat de avondjes waarin men de bordspellen weer uit de kast haalt voorbij zijn. Een aantal spellen zijn nog steeds ongekend populair, ook al zijn ze al jaren oud. In deze blog kijken we naar een aantal van deze bordspellen die nu nog steeds veel gespeeld worden.

Catan

In 1995 verscheen Kolonisten van Catan in de Nederlandse speelgoedwinkels. Dit spel, uitgegeven door 999 Games is sindsdien een van de populairste bordspellen geworden en gebleven. Inmiddels is de officiële naam gewijzigd naar Catan en er zijn een groot aantal versies uitgebracht. Daarbij kun je kiezen uit diverse uitbreidingen, zoals zeevaarders en  steden en ridders. Daarnaast is er recentelijk zelfs een Game of Thrones versie uitgebracht!

Monopoly

Misschien wel het populairste bordspel van de hele wereld en (met uitzondering van bijvoorbeeld schaken) ook een van de oudste. Dit spel wakkert al jaren de innerlijke vastgoedmagnaat bij mensen aan en vrijwel iedereen heeft wel een herinnering van een spelletjesavond die eindigde met kleine plastic huizen en hotels die door de kamer vliegen. Daarnaast gaat ook dit spel met de tijd mee door meerdere heruitgaven en speciale edities, terwijl nooit wordt afgeweken van de kern van het klassieke bordspel

Risk

Een andere klassieker die tand des tijds goed doorstaan heeft is Risk. Het spel waarin je als een Genghis Khan of Karel de Grote te werk moet gaan om te winnen is nog altijd een bordspel dat op tafel verschijnt op familiefeestjes. Voor veel mensen is het strategische aspect, waarbij je je eigen missie verborgen kan houden tot het moment dat het te laat is voor je tegenstander, een van de grootste selling points.

30 Seconds

Triviant-achtige spellen zijn ook al jaren populair in de Nederlandse huishoudens. Dit is ook een van de speltypen die door de jaren heen diverse variaties heeft ondergaan. Of het nu adaptaties van Tv-programma’s zijn of smartphone-versies, het wordt nog steeds veel gespeeld. Op dit moment is waarschijnlijk de populairste 30 Seconds. Het feit dat samenwerking bij dit spel cruciaal is zorgt voor fantastische en hilarische momenten.

Cluedo

Het laatste bordspel dat we hier uitlichten is Cluedo. Ook een spel dat al jaren op de markt is en heeft dan ook een groot aantal diverse versies op de markt gebracht om mee te gaan met de tijd. Denk aan versies van bekende series (wederom Game of Thrones komt voorbij). Aan de kern van het spel is vrijwel niets veranderd en dat blijkt vaak de kracht van een bordspeld dat jaren meekan.