De ene dj is de andere niet. Daarom kunnen we zoveel verschillende outfits aan je voorstellen. Natuurlijk beperken we ons tot de basis, want alleen daarover kun je al een bibliotheek vol schrijven. Er zijn zoveel leuke dingen die je kunt doen! Ow en als we toch over de dj bezig zijn, doen we er ook een paar tips bij hoe je jezelf een beetje beter kunt profileren. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.

Stijl

Een stijl is herkenbaar en daarmee kaderen mensen je makkelijker. Zo val je beter op en wordt je gezien. Natuurlijk gaat stijl ook over de muziek die je draait. Een dj heeft meer succes wanneer hij duidelijk een stijl kiest, hoewel je meerdere stijlen kunt draaien. We raden je aan om een stijl te kiezen waarmee jezelf op de kaart zet. De kledingstijl die je draagt hangt op een bepaalde manier samen met de muziekstijl die je draait. Een dj die veel funk en disco draait, kan heel goed met een glitter blouse, funky veters of jacket uit de voeten. Een hiphop dj kan zich misschien beter kleden naar de mode zoals die in de subcultuur van de hiphop gangbaar is. Tegenwoordig is dat nog steeds de hoodie, maar nu ook weer de strakke spijkerbroek, het bomberjack en het mutsje van begin jaren tachtig. De mode verandert ook steeds. Een jongere generatie neemt weer andere dingen van vroeger over, maar geeft er weer een hedendaagse draai aan.

Marketing

Als beginnende dj wil je natuurlijk dat mensen je horen en zien. Dat kan heel mooi met sociale media, zoals veel dj’s kun je een pagina openen en je dj-sets online zetten. Enkele platforms raden we je aan voor dit doel: Mixcloud, Soundcloud, Facebook en Youtube. Deze media zijn veel gebruikt, toegankelijk en mensen kijken er graag op rond. Voor een bepaald bedrag kun je ook extra promotie kopen bij facebook. Dit bovenstaande heet gewoon: ‘werken aan je portfolio’. Je eerste boeking is eerder een feit wanneer je portfolio op orde is.

Netwerk opbouwen

Los van alle marketing en outfits, gaat het dj’en vooral om het opbouwen van belangrijke connecties. Dit houdt in het leggen van contacten met andere dj’s en organisatoren. Samenwerken is belangrijk om voet aan de grond te krijgen in een bepaalde scene en dan kan het hard gaan, zeker wanneer je een aantrekkelijke stijl hebt of zelfs live elementen, live een track jammen bijvoorbeeld, weet toe te voegen aan je optreden.

Conclusie

Een dj kan van goed uit de voeten met verschillende outfits die passen bij de muziekstijl. Daarnaast is het vooral een kwestie van skills, muziek en marketing. En natuurlijk de juiste connectie opdoen die je verder kan helpen. Daarnaast stelt iedere dj zijn of haar eigen doelen. Het kan heel goed zijn dat het jouw ultieme doel is om in een bepaalde stad maandelijks een aantal boekingen te hebben. Een ander doel kan zijn om ‘door te breken’ bij het grote publiek om zo je dj’en next-level te maken. Het is maar net waar jij je happy bij voelt. Have fun!