Het is soms onduidelijk of je in een bepaalde situatie nu wel of geen advocaat nodig hebt. Daarom hebben we in deze blog een aantal situaties onder de loep genomen. Op deze manier is het een stuk gemakkelijker om een beeld te krijgen van je juridische situatie. Lees snel verder en ontdek hoe het zit met een advocaat zoeken!

·        Op vakantie vastzitten

Het is een horrorscenario, maar als je vast komt te zitten in een cel, bijvoorbeeld tijdens je vakantie in Spanje. Dan is het wel fijn om gedegen juridische hulp te krijgen. Bij een strafzaak is het niet verplicht om een advocaat te hebben, maar het is natuurlijk wel echt een must als je in het buitenland vastzit. Er zijn advocaten die gespecialiseerd zijn in internationaal strafrecht en je kunnen helpen met je verdediging. Ook de Nederlandse Ambassade kan je helpen, maar de laatste jaren laten ze aardig wat steken vallen als het gaat om het behartigen van belangen van gedetineerden in het buitenland. Daarbij hebben ze niet veel in de melk te brokkelen als het gaat om de lokale rechtsgang.

·        Adoptie

Wanneer je een kind wilt adopteren moet je dit aanvragen. Hiervoor heb je geen advocaat nodig. Maar het is wel handig, omdat deze expert je alles kan vertellen over de rechten en plichten.

·        Kinderontvoering internationaal

Wanneer je kind ontvoert wordt naar het buitenland, meestal door de vader of moeder, dan moet je een advocaat in de armnemen om een procedure te starten om het kind terug te halen en de ontvoerder te laten veroordelen.

·        Overeenkomst met werkgever beëindigen

Wanneer je bij een werkgever gaat werken, gaan jullie een arbeidsovereenkomst aan. Deze kun je beëindigen zonder advocaat. Toch is het goed om je te laten adviseren door een advocaat om zo je rechten en plichten helder te hebben.

·        Bij een scheiding met kinderen

Een advocaat is verplicht, omdat de alimentatie vastgesteld moet worden. Daarnaast moeten er in de rechtszaal allerlei procedurele handelingen uitgevoerd worden, die alleen een advocaat mag doen.

·        Gezag over de kinderen aanvragen

Wanneer je gezag over de kinderen wilt aanvragen is een advocaat verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de biologische moeder van een kind minder jarig is, 16 of 17 jaar. Dan kan ze een meerderjarigheidsverklaring aanvragen bij de rechter.

Conclusie

Er zijn een aantal situaties (en nog veel meer) waarbij je verplicht een advocaat in de arm moet nemen. De kosten voor zijn diensten kun je bij de tegenpartij neerleggen. De rechter gaat zich hierover buigen.

Meer ontdekken?

Lees verder op onze informatieve site en ontdek vakantietips en voordelen van eten bestellen.