Een scooter, zoals een Vespa of een Santini, kan een perfect alternatief zijn voor de auto als het om woon-werk verkeer gaat. Scooters zijn goedkoper in aanschaf en onderhoud dan auto’s, maar zijn alsnog een grote eenmalige investering. In dit blog geven we je tips waar je op moet letten bij het kopen van een scooter.

Koop een scooter in de winter

In de winter zie je, vanwege de donkere dagen en het natte en koude weer een stuk minder scooters rijden. De markt is hier ook naar; de vraag naar scooters is lager en het aanbod ligt gelijk of hoger, wat resulteert in een lagere prijs. Wil je dus een goedkope scooter op de kop tikken, koop deze dan in de winter.

Banden- en batterij inspectie

Zodra je je scooter hebt gevonden, is het belangrijk om deze grondig te inspecteren. Heb je weinig verstand van scooters? Neem dan iemand mee die zelf een scooter heeft en/of ervaring heeft met scooters. Twee belangrijke punten waar je op moet letten zijn de banden en de batterij. Banden moeten voldoende profiel hebben en geen scheuren hebben in het bandoppervlak. De batterij moet voldoende spanning geven; het vervangen van de accu zorgt voor extra kosten.

Maak een proefrit

Ziet de scooter er op het eerste gezicht uit? Maak dan een proefritje. Hierdoor krijg je nog beter inzicht in de staat van de scooter. Let op de volgende punten tijdens de proefrit:

  • Start de motor goed?
  • Hoe is de wegligging?
  • Werken de remmen goed?
  • Werken de lampen en lichten?

Als laatste is het belangrijk om de eigenaar te vragen of de scooter in het verleden betrokken is geweest bij een ongeluk. De scooter kan dan namelijk dan wel niet zichtbare schade hebben opgelopen, wat nadelig kan zijn voor de kwaliteit van de scooter.

Kortom: koop een scooter met je gezonde verstand en staar je niet blind op één scooter. De markt is groot genoeg!