Als het aankomt op alleen kamperen, zullen weinigen van ons van plan zijn om het doen. Met vrienden rond het kampvuur zitten en de sterren aan de nachtelijke hemel zien fonkelen of wakker worden met een heerlijke pot koffie in de vroege ochtend boven het vuur, lijkt gewoon niet hetzelfde te zijn als je alleen gaat. En als je geen ervaren kampeerder bent, kan solo de wildernis in gaan een paar uitdagingen met zich meebrengen. Maar er is iets speciaals aan alleen kamperen: je wordt gedwongen om je angsten onder ogen te zien, nieuwe dingen te proberen, nieuwe ervaringen op te doen en iets nieuws over jezelf te leren. Het kan eng zijn, zenuwslopend, of het meest opwindende wat je het hele jaar zult doen. Of je nu een campingprofessional bent die een weekendje in de wildernis houdt of dat je nog nooit eerder alleen gekampeerd hebt, er zijn een paar uitstekende redenen om je koffers in te pakken en op pad te gaan voor een solo-kamperen.

Rust en stilte

Kamperen met vrienden en familie is leuk, maar er zijn vaak een hoop activiteiten om te doen. Naast slapen is er meestal weinig tijd om te genieten van de rust en stilte van de natuur, maar als je alleen kampeert, ervaar je de rust en sereniteit van het buitenleven, vrij van de onderbrekingen. Er is niemand die klaagt over het zoemen van muggen in de tent of het vuil dat in schoenen zit. In je eentje ervaar je de subtiele geluiden van de natuur, de prachtige vergezichten en de wildgroei die voor je ligt. Je zult je realiseren dat het een heel ander soort rust is als je buiten bent met alleen het gezelschap van jezelf en de wind door de bomen.

Dingen leren

Een ding dat je snel herkent als je alleen kampeert is dat waar je toe in staat ben. Dit is de fase van solo kamperen waarin je jezelf voortdurend op de proef stelt, waarbij je jezelf zowel goed als fout bewijst over dingen waarvan je dacht dat je wist hoe je ze moest doen en vaardigheden die je misschien meer moet oefenen voor je volgende solo kampeerreis. Je zult waarschijnlijk een paar fouten maken en een paar lessen leren, maar elke fout die je maakt en elke les die je leert is een waardevolle.

Leven op je eigen tempo

Je kan alles op je eigen tempo doen. Als je ooit met vrienden, familie of jonge kinderen hebt gekampeerd, is het gemakkelijker gezegd dan gedaan om te kunnen genieten van het buitenleven, de activiteiten te doen die je wilt doen en de bezienswaardigheden te zien die je wilt zien. Maar niet als je alleen bent. Solo kamperen bied je de zeldzame mogelijkheid om jezelf in je eigen tempo onder te dompelen in de natuur, langzaam te leven, de omgeving in je op te nemen en je alleen maar zorgen te maken over jezelf. Er is geen haast die we meestal voelen om dingen te doen als we terug zijn in de stad omringd door vrienden en familie. Het is gewoon jij en de natuur.

De ontspanning

Vrijwel elke natuurliefhebber of avonturier zal je vertellen dat het ongestoord buiten zijn in de natuur een unieke kans biedt om letterlijk al je zorgen achter je te laten. De meesten van ons zoeken de natuur om te ontsnappen aan iets, zoals een slopende werkweek of de stress van examens. Kamperen onder de sterrenhemel, wakker worden met een kalme mist die zich zachtjes over een meer verspreidt, de zachte roep van verre vogels, maakt alle ingewikkelde zaken een beetje minder belangrijk. Je kunt de ketenen van een 9 tot 5 afschudden met een slaapzak, tent en kampvuur. Het meest stressvolle deel van de dag kan zijn dat je zelf bepaalt wanneer je een duik in het meer wilt nemen of wanneer je wilt gaan eten. Solo kamperen geeft je het gevoel uitgerust en vernieuwd te zijn, en kan je zelfs helpen je te ontspannen en nieuwe manieren van omgaan met stress of angst in het dagelijks leven te leren kennen. In de natuur zijn er geen conventionele zorgen; alleen maar mooie landschappen, de geur van frisse lucht en de warmte van een kampvuur.

Ben je overtuigd geraakt om te gaan kamperen maar heb je nog geen tent? Geen probleem, bij diverse winkels koop je een tent die precies op je behoeftes aansluit. Ben je toch meer een stadsmens en wil je een festival gaan organiseren? Kijk dan de site Maessen tenten verhuur.