Wil je er eens lekker actief op uit? Dan is een fietsvakantie zeker een aanrader! Tijdens het fietsen kom je op plekken waar je anders nooit zou komen en zie je veel meer dan in de auto. Plan een heerlijk ontspannen fietstocht of race naar plekken die je altijd al had willen zien, we hebben 6 tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: vertrouw erop dat je het kunt

Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je plezier hebt in de activiteit waar je mee bezig bent, dit is voor fietsen niet anders. Zorg er daarom voor dat je de juiste mindset hebt ‘ik kan fietsen, ik kan reizen en ik red mezelf wel.’ Met deze mindset blijft je gemotiveerd en krijg je er vanzelf ook plezier in.

Tip 2: maak realistische doelen

Kijk van te voren goed op de kaart waar je precies naar toe wilt fietsen en deel deze afstand op in haalbare afstanden. Je kunt bijvoorbeeld relatief eenvoudig 60-80 kilometer per dag fietsen, afhankelijk van je conditie .

Zorg dat je deze afstanden verdeelt in de ochtend en middag (en avond), je moet tussendoor namelijk ook rusten en eten. Wil je in de avond ook fietsen? Zorg dan dat deze afstand niet te lang is, je moet namelijk ook nog een tentje opzetten, dit kost energie.

Tip 3: zorg voor een lichte bepakking

Natuurlijk heb je voldoende kleding nodig. Maar kijk kritisch naar je pannenset, het derde setje fietskleding en die dikke winterjas. Veel spullen lijk je op het eerste gezicht beter voor de zekerheid mee te kunnen nemen, maar als je hier kritisch naar kijkt, dan red je jezelf ook wel zonder deze spullen. Maak van te voren een goede planning en zorg dat je bepakking hierop aansluit.

Top 4: reis met een partner

Het afleggen van een lange fietstocht is veel gemakkelijker als er iemand met je meefietst. Je verdeelt de bepakking over twee fietsen, je kunt met iemand sparren over de planning die je gemaakt hebt en je verdeelt de taken tijdens het kamperen.

Daarnaast is het psychologische voordeel ook heel groot als je samen reist. Je zweept elkaar op om net dat stukje verder te fietsen, en je helpt elkaar als je pijn hebt of echt niet meer verder kunt. Het idee dat je elkaar kunt helpen zorgt ervoor dat reis veel gemakkelijker verloopt.

Tip 5: zorg voor een goede en juist afgestelde fiets

Allereerst heb je een fiets nodig die bij je reis past. Ga je reizen met kinderen of moet je veel bagage meenemen, dan is een elektrische bakfiets ideaal. Je reist moeiteloos vele kilometers, zonder dat je afgepeigerd op je bestemming komt. De enige beperking is een stopcontact, dit kun je echter meenemen in je planning.

Fiets je alleen en licht bepakt, dan is een gewone fiets natuurlijk prima. Zorg ervoor dat het stuur hoog genoeg staat en dat je zadel op de juiste hoogte staat, hiermee voorkom je pijn door het langdurige fietsen. Is je zadel erg hard? Vervang deze dan voor een zachter zadel, of draag een fietsbroek.

Tip 6: trainen voorafgaand aan de reis

Een lange fietstocht is vele malen zwaarder dan een stukje naar het werk of naar school fietsen, je bent ook meerdere dagen onderweg. Het is dan ook van groot belang om van te voren lange stukken te fietsen.

Wissel de standaard asfalt wegen af met onverharde wegen of zandpaden, neem ook ballast mee. Met ballast zorg er je ervoor dat je ook met bepakking straks eenvoudig op de fiets stapt.

Namens onze redactie wensen we je veel plezier met je fietstocht.