Er zijn zoveel muziekstijlen dat het je kan duizelen. In deze blog nemen we je mee op een trip door de muziek. Wat past erbij jou, wat is je sound? In deze blog maken we een beetje wijs door de verschillende stijlen in de muziek. Het maak eigenlijk niet zo veel uit welke stijl je kiest, zolang je er maar een goed gevoel van krijgt. Ga niet per se voor wat goed verkoopt, omdat je bijvoorbeeld door zou willen breken. Het is veel belangrijker dat je kiest voor de stijl waar je van houdt. Lees snel verder en ontdek je eigen sound. Zangles Amsterdam zorgt voor een goede opleiding en ontwikkeling van je zangstijl.

Populaire stijlen

In deze blog nemen we de volgende populaire stijlen met je door waaruit je vaak kunt kiezen tijdens zangles lichte muziek:

  • Blues
  • Jazz
  • Pop
  • Rock

Blues

Ontstaan tussen 1860 en 1900. Afgeleid van de slave songs, liederen die slaven in Amerika zongen. Blues zelf is ontstaan uit gospelmuziek en negrospirituals, christelijke liederen dus. Het is een stijl die van oudsher verbonden is met het uitdrukken van moeite en lijden. Zo kan de artiest zijn lijden verzachten. De muziek heeft een melancholische toon. Het woord blues kan worden afgeleid uit de scheepvaart, waarbij een blauwe vlag een teken van rouw was. Vanaf de jaren dertig wordt de blues elektrischer omdat veel zwarte Amerikanen in die tijd naar de steden verhuisden waar elektrisch spelen de norm wordt. Ook wordt de muziekstijl sneller. In blues muziek kun je heerlijk klagen en uiting geven aan je bluesgevoel.

Jazz

Wanneer ragtime, blues, folk en negrospirituals samenkwamen ontstond de Jazz. In deze muziek gaat het om energiek spelen en dansen. Ook is improvisatie hier een belangrijk onderdeel van de muziek, belangrijker dan bij blues het geval was. Hoewel deze laatste stijl ook vrij los opgevat mocht worden en het ‘zelf een draai geven’ aan een nummer hoog aangeschreven stond.

Pop

In de jaren vijftig ontstaat de popmuziek en een van de eerste idolen in deze muziekstijl is Elvis Presley. Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat een jeugdcultuur en de jeugd krijgt meer te besteden en wordt een factor van economisch belang. Dit alles heeft invloed op de ontwikkeling van de jeugdige popcultuur en industrie er omheen. Pop heeft veel invloeden van de jazz en blues in de sound. Vaak is de popstijl eenvoudiger om te zingen en te spelen dan de blues en zeker dan de jazz.

 

Rock en metal

De stijl ontstaat uit de rock ‘n roll en pop. Het geluid van rock is harder en ontwikkeld zich gedurende de jaren tachtig richting metal. Veel distortion en harde zang die soms meer lijkt op schreeuwen dan op zang. Hoewel dit een vreemde ontwikkeling lijkt, heeft belting, zoals we de harde vorm van schreeuwzang noemen, veel weg van de gospelmuziek. Binnen de gospel kennen we ook de gospel screamers, echt een manier om veel energie in je muziek te brengen. Dus de rock heeft in sommige gevallen een zangtechniek die ook in de gospel gebruik wordt.

Meer ontdekken?

Op onze site vind je meer bijzondere ideeën, zoals voor een vrijgezellenfeest en informatie over iconen in de populaire cultuur.