In de jaren negentig waren de culturele iconen: Snoop Dogg, Aaliyah en Destiniy’s Child, dit zijn ze natuurlijk in zekere zin nog wel, maar andere spelers zijn opgestaan en zijn nu ook prominent aanwezig in de populaire cultuur, denk aan Kanye West, Pharrell Williams of Rihanna. Voor de hiphopgeneratie uit de jaren negentig was een kledingmerk helemaal top: Tommy Hilfiger. In deze blog lees je hoe deze populariteit ontstond. Op Tommy Hilfiger sokken lopen we even kort door de hiphopgeschiedenis.

Kleding in hiphop

De jaren tachtig

Hiphopkleding uit de vroege jaren tachtig werd gekenmerkt door onder andere dikke gouden kettingen, Kangol hoedjes en sneakers met platte veters. Een voorbeeld van echt b-boys, (beat boys) zijn Run-DMC. De clip van ‘It’s like that’ zul je je vast nog wel herinneren. Nou, zo zagen de b-boys er dus uit.

In de jaren negentig

Diverse kledingstijlen waren prominent in de hiphopcultuur van de jaren negentig, zoals de black pride-stijl, kleding die de Black Panthers ook droegen. Deze stijl liet veel symbolen zien die terug te herleiden zijn naar de voorouders in Afrika, zoals sieraarden met een betekenis. We kennen natuurlijk allemaal de kleding van Puff Daddy en BIG, deze stijl noemen we ghetto fabulous. Deze mode had een luxe uitstraling. Rappers gingen gekleed als zakenmannen. Ook de old school gangster look raakte in de mode, denk even aan een film als de Godfather en je weet direct wat we bedoelen. Een prominente look uit de jaren negentig was de baggy-stijl. Niet alleen rappers, maar ook boybands droegen deze kleren veel. Vooral het merk Tommy Hilfiger was populair. Toen Snoop Dogg op tv verscheen in een shirt van het kledingmerk knalden de verkoopcijfers door het dak. Andere acts die veel gezien werden in kleding van Tommy Hilfiger waren: Missy Elliot, Destiny’s child, Nelly, Foxy Brown en vele anderen.

Mix van stijlen

De jaren negentig als postmodern decennia laat zien, dat verschillende stijlen heel goed naast elkaar kunnen bestaan binnen een muziekcultuur. Want de verschillende stijlen, black pride, gangster look en de baggy, bestonden naast elkaar en wisselden elkaar af. Een rapper als 2Pac liep zowel in de black pride-stijl als in de baggy- of gangster-stijl. Maar dat er een piek was, waarbij de kleding van Tommy Hilfiger mega populair was, dat kan niemand ontkennen.

Fake-news

De populariteit van Hilfiger kelderde in een rap tempo. Het gerucht verspreidde zich namelijk dat Tommy Hilfiger zich negatief had uitgelaten over minderheden, dat hij liever geen mooie kleding voor hen wilde maken en dat hij dit nog wel tijdens de The Oprah Winfrey Show gezegd had. Een schijnbaar ongeloofwaardig verhaal, dat er toch echt voor zorgde dat rappers en andere artiesten hun rug keerden naar Hilfiger. ‘Waar rook is, is vuur’; zullen ze gedacht moeten hebben. Veel later is het gerucht in een uitzending met Oprah Winfrey eens en voor altijd recht gezet, waarbij Hilfiger en Winfrey duidelijk uitspraken dat de eerste nooit eerder bij de laatste op de bank had gezeten en deze zeker uitlatingen niet had gedaan.