Indien je stage gaat lopen in het buitenland in 2021, doe je internationale ervaring op. Dit is naast een bijzondere persoonlijke ervaring ook zeer goed voor je ontwikkeling en werkervaring in het vakgebied waarvoor jij bent opgeleid. Je leert naast nieuwe culturen ook een nieuwe taal kennen. Natuurlijk moet je een vreemde taal wel goed aanleren wil je stage lopen in het buitenland en moet je een geschikte stageplek zoeken. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw Nederlandse zorgverzekering in 2021? En ben je wel gedekt tegen ziektekosten als je stage loopt in het buitenland?

Wel of geen stage vergoeding

Of jouw Nederlandse zorgverzekering geldig is hangt af of je wel of geen stage vergoeding ontvangt. Indien je een stagevergoeding ontvangt stopt net als bij werken in het buitenland jouw Nederlandse zorgverzekering. Je valt dan namelijk niet meer onder de wet langdurige zorg. De WLZ in Nederland moet gelden wil je verzekerd blijven met jouw Nederlandse zorgverzekering. Zo niet, dan moet deze worden opgezegd. Indien je dus een stagevergoeding krijgt dien je een zorgverzekering in het land waar je stage loopt aan te vragen. Krijg je echter geen stagevergoeding? Dan blijf je wel in Nederland verzekerd en ook in het buitenland vanuit de Nederlandse zorgverzekeraar omdat de WLZ dan nog op jouw van toepassing is. Een eventuele aanvullende verzekering en reisverzekering dekt extra medische kosten.

Vergoeding en duur van de stage

Als jouw stage onbetaald is krijg je zorg tegen de medische kosten die in Nederland gelden en blijft de Nederlandse zorgverzekering geldig. Zijn de kosten voor medicatie of spoedeisende hulp echter hoger in het desbetreffende land? Dan wordt dat hogere deel van de kosten meestal niet vergoed. Indien je langer dan een jaar stage gaat lopen in het buitenland vervalt meestal de wet langdurige zorg. Indien deze vervalt is de zorgverzekering in Nederland niet meer van toepassing. De sociale verzekeringsbank kan echter kijken onder welke voorwaarden je eventueel jouw verzekering in Nederland kunt houden. Deze geeft dan een WLZ verklaring af zodat je met jouw Nederlandse zorgverzekering ook in het buitenland verzekerd bent. Dit is zeer persoonlijk en afhankelijk van omstandigheden. Dit geld ook voor eventueel meereizende gezinsleden. Er zijn een aantal criteria waaraan moet worden voldaan. Tip: Je zorgverzekering 2021 vergelijken kan je veel geld besparen. Zo vind je makkelijk en snel de beste zorgverzekering.

Hogere zorgkosten

In landen waar de zorgkosten een stuk hoger zijn dan in Nederland kun je jezelf beter aanvullend laten verzekeren als je stage loopt. Zo kom je namelijk niet onverwachts voor verassingen te staan. Een aanvullende ziektekosten verzekering die hogere zorgkosten dan in Nederland dekt is dan een aanrader. Als jouw stage binnen de EU plaatsvind kun je een Europese EHIC Zorgverzekeringskaart aanvragen bij jouw ziektekostenverzekeraar in Nederland. Veel zorgpasjes zijn al voorzien van een EHIC aan de achterkant van de pas. Zo weten zorgverleners in elk EU land dat je verzekerd bent tegen ziektekosten vanuit de Nederlandse zorg verzekeraar. Ook Australië heeft een EHIC verdrag.