Ondanks de jonge geschiedenis van de provincie Flevoland is er genoeg te beleven, zelfs op geschiedkundig gebied. In dit blog nemen we je mee naar de leukste musea van Flevoland. Lees snel verder!

Museum Schokland

Schokland is een stukje land dat al veel langer bestaat dan Flevoland zelf. Sinds 1995 is Schokland zelfs werelderfgoed geworden en staat het op de lijst van UNESCO. Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee dat als eerste werd bewoond door nomaden vanaf 4500 v. Chr. De bevolking kreeg echter al snel last van moerassige gronden en overstromingen. Het gebied Schokland staat daarom ook wel symbool voor de strijd tussen Nederlanders en water. Schokland werd uiteindelijk in 1859 geëvacueerd vanwege het overstromingsgevaar en werd pas in 1942 weer bewoonbaar toen de Noordoostpolder werd gevormd. In het museum zie je een unieke collectie van historische voorwerpen, films, foto’s en zelfs fossielen.

Museum Batavialand

Batavialand is ontstaan uit een fusie tussen Nieuwland Erfgoed en Bataviawerf en is gevestigd in de hoofdstad Lelystad. Je vindt in dit museum veel informatie over de geschiedenis van Nederland: hoe is het ontstaan en hoe is het geworden zoals het nu is. In het museum word je meegenomen naar 7.000 jaar geleden.

Het gebied dat nu Flevoland heet, is er in vele vormen en gedaantes geweest. Begonnen als een landmassa 7.000 jaar geleden, veranderde het in een waterlichaam en uiteindelijk, in de 20e eeuw, hebben we het herwonnen. Het interactieve Batavialand museum in Flevoland is niet alleen informatief voor volwassenen maar ook educatief voor jonge bezoekers. Je kunt namelijk net zoals vroeger op zoek naar schatten, een eigen dijk bouwen of juist een archeologisch erfstuk opgraven. Ook vind je er het bekende Bataviaschip uit de gouden jaren van Nederland.

Museum Aviodrome

Het Aviodrome bevindt zich net als Batavialand in Lelystad. Je gaat in het museum een stukje terug in de tijd van vliegend Nederland. Nederland is namelijk een van de eerste landen die vlogen, doordat de bekkende Fokker in Nederland is geproduceerd. Verder komen uiteraard de grootmachten KLM en Martinair aan bod, wat ook Nederlandse producten zijn. Een van de leukste attracties in het officiële ‘themapark’, is de vluchtsimulator, waarin je zelf kan proberen het vliegtuig in de lucht te krijgen.