Thuis zijn er al vele manieren waarop je lichamelijk letsel kunt oplopen, bijvoorbeeld door je hand te branden aan de waterkoker, van een ladder vallen of in glasscherven staan. Tijdens de vakantie is de kans op letsel echter nog veel groter, bijvoorbeeld bij het skiën, bij het rijden op voertuigen die je normaal niet bestuurd en het rijden in een nieuwe omgeving. Maar wat moet je doen als er iets gebeurd? Wij hebben 6 belangrijke punten uitgelicht.

Informeer een aanwezige manager/autoriteiten

Als je gewond raakt in een winkel, hotel, restaurant of museum, laat de dienstdoende manager op de hoogte zijn van het incident. Als je in een auto-ongeluk terechtkomt, neem dan contact op met de plaatselijke autoriteiten en verlaat de plaats van het ongeval niet. Het melden van het probleem is een belangrijke eerste stap na een ongeval. Veel bedrijven hebben hun eigen protocollen voor de omgang met verwondingen van gasten.

Leg de omgeving vast

Leg de plaats van het ongeval vast. Het vastleggen van een ongeval is gemakkelijker dan ooit dankzij smartphones. Als je kunt, neem foto’s van de plek, je verwondingen, en eventuele bijdragende factoren die je opmerkt. Schoonmaak begint vaak snel na een ongeval en kan cruciale bewijzen uitwissen.

Zoek medische hulp

Ga altijd naar een arts na een verwonding en leg uit hoe je gewond bent geraakt. Een medische zorgverlener zal zijn of haar bevindingen en situatie-informatie registreren, waardoor je een basis hebt voor het indienen van een claim. Zelfs als je je goed voelt na het incident, kan een medische zorgverlener verwondingen herkennen die in de komende dagen of weken kunnen verergeren. Ga terug naar je behandelaar als je na verloop van tijd toch nieuwe symptomen opmerkt.

Verzamel gegevens van getuigen en betrokkenen

Vraag naar de contactgegevens van andere chauffeurs, eigenaren van bedrijven en getuigen die hebben gezien wat er tijdens je ongeval is gebeurd. Als je een arts ziet die niet je primaire zorgverlener is, bewaar dan de contactgegevens van zowel de instelling als de arts.

Incident melden met de verzekering

Als je een reisverzekering hebt, neem dan contact op met je verzekeringsmaatschappij en meld het incident en de verwondingen. Bespreek geen fouten met je verzekeraar tot na afloop van een onderzoek.

Neem contact op met een letselschade specialist of advocaat

Ben je gewond, moet je je reis inkorten of begin je symptomen op te merken die zich voordoen nadat je terugkeert naar huis? Praat met een advocaat of letselschade specialist. Dit kan enige informatie voor je verduidelijken.