Met een reisverzekering creëer je een spreekwoordelijk vangnet dat je onder andere helpt om verlies van waardevolle spullen op te vangen en dat eventuele ziekenhuiskosten dekt, maar dat is niet het enige. Bepaalde reisverzekeringen beschermen je namelijk ook bij onverwachte gebeurtenissen die plaatsvinden voordat je op reis gaat. Als je een vakantie boekt is het dan ook raadzaam om na te gaan wat je wilt verzekeren op basis van de investering die je erin doet, zowel qua kosten als tijd. In dit artikel leggen we uit hoe een reisverzekering werkt en helpen we je op weg om de polis te kiezen die het best bij jou past.

Hoe werkt het?

Wanneer de meeste mensen aan een reisverzekering denken, denken ze aan een verzekering voor terugbetaling bij ziekte, verwonding of een overlijden in de familie dat je belet om op reis te gaan. Maar een reisverzekering dekt nog veel meer zaken die je ervan kunnen weerhouden om op reis te gaan of om de reis voortijdig te beëindigen.

Als je bijvoorbeeld een vakantie van 14 dagen viert en je na vijf dagen ziek wordt of gewond raakt, dan kan je reisverzekering de kosten voor de rest van de reis vergoeden. Andere situaties waarin een reisverzekering kosten vergoedt zijn:

  • Overmacht waarbij de vlucht geannuleerd wordt
  • Overmacht waarbij er schade veroorzaakt is op je vakantiebestemming
  • Je verliest je baan of moet toch werken tijdens je geplande vakantieperiode
  • Als je reisaanbieder failliet gaat

Bovenstaande zijn slechts enkele voorbeelden. Houd er rekening mee dat de dekking verschilt per verzekeraar en per polis.

Waar moet ik op letten?

Een reisverzekering kun je afsluiten voor een breed scala aan gebeurtenissen: van vertragingen of annuleringen van je reis tot medische behandelingen en evacuaties. Reizigers die een dure reis gaan maken, sluiten vaak een uitgebreide reisverzekering af. Hieronder vallen dan niet alleen een verzekering voor bagageverlies en medische noodgevallen, maar bijvoorbeeld ook verzekering voor annulering van de reis door een overlijden.

Houd onderstaande tips in gedachte als je een reisverzekering zoekt:

  • Het lijkt vanzelfsprekend, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: sluit een polis af voordat er iets gebeurt dat je reis verstoort. Zodra er iets heeft plaatsgevonden, zoals een ziekte, een overlijden of diefstal, ben je te laat voor de verzekering.
  • Lees de polisvoorwaarden van je verzekeraar goed door voordat je het afsluit. Voor een zorgeloze vakantie wil je precies begrijpen wat de verzekeringsmaatschappij wel en niet dekt.
  • Zorg voor documentatie van de problemen die je tijdens je reis tegenkomt, zodat je die kan gebruiken als je een claim indient bij de verzekeraar. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een medische rekening, een verklaring van de luchtvaartmaatschappij of een vluchtschema.
  • Houd extra geld achter de hand. Reisverzekeringen werken voornamelijk op basis van claims en vergoedingen. Dat wil zeggen dat je de kosten eerst zelf betaalt en vervolgens een claim indient bij de verzekeraar. Je krijgt dan een vergoeding van de kosten als je claim wordt goedgekeurd.

Vraag in ieder geval meerdere offertes aan voordat je een polis afsluit. Zo kun je de verschillende dekkingen en de kosten met elkaar vergelijken.